Autor: Aleksandra Nikodijević

Novi Sad
18.07.2023.
12:30 > 14:39
Na gotovo 400.000 stanovnika Novi Sad ima premalo javnih toaleta. Novosađani su, kanda, navikli da trpe, pa je i nužda sekundarna stvar.
  • Vlada

    19.07.2023 16:44
    Jedina funkcija toi-toi kabina je da se uzimaju pare na njihovo iznajmljivanje. Postavili su jednu kabinu u Limanskom parku, koja uglavnom stoji prevrnuta ali je tvrdoglavo tu drže zato što neko na tome zarađuje novac. Imamo još jedan primer na keju kod vodovoda, gde su teniski tereni: tu odavno postoje montažni toaleti koje niko ne održava pa su neupotrebljivi, onda su pored njih postavili toi-toi kabine koje takođe stoje stoje prljave i nekorišćene, a prolaznici i dalje obavljaju nuždu u žbunju ispod nasipa.
  • Nemanja

    19.07.2023 10:13
    @Miloš

    To što si se ti sporazumevao dovikivanjem i pi*ao po haustorima ne znači da grad nije imao govornice i toalete.
  • xyz

    19.07.2023 08:49
    @Maki
    Niko normalan ne bi seo ni na jedan javni wc, bila daska upi*ana ili ne.... Čučavci imaju svojih prednosti, ali i manu da kada uruniraš (daleko bilo da imaš dijareju), uglavnom se sve odbija od čučavca i poprska te po nogama i obući - tako da ni to nije baš higijenski. Najbolje je čučati nad običnim wc-ima, sa šoljama... naravno, i tada paziti da ti pantalone ili gaće ne dodirnu wc šolju.... Da se javni toaleti besprekorno održavaju, oni najhrabriji bi se MOŽDA usudili da sednu (za veliku nuždu - za malu zaista ne vidim nikakvu potrebu da se seda) da nose svoje ''papirne obloge'' za dasku koje mogu da se kupe u apotekama (ja ni tada)...
  • Sima

    18.07.2023 19:14
    @Miloš

    Mislim da si odmah čim si stigao trebao da se zgroziš takvom situacijom i odmah se vratiš u razvijenu sredinu iz koje si se pojavio. Svima bi bilo bolje.
  • Ovosadski

    18.07.2023 16:39
    @miloš
    U koji si se ti to Novi Sad doselio 80-ih a da nije imao govornica i toaleta..
  • /

    18.07.2023 16:13
    /
    @milos
    ti si se doselio 90ih iz berana.
    kada sam ja rodjen u ns-u bilo je javnih toaleta i govornica.

    cak je i onaj milosevic ima kampanju govornica. a i svaka poste je imala kabine.

    prekoputa futoske pijace donedavno je bio kostur govornice kao arheoloski dokaz da ipak srbises umesto pricas istinu
  • Новосађанин

    18.07.2023 15:48
    Предлог за текст
    Поред одржавања и изградње нових јавних тоалета, морале би се за почетак обновити и све јавне чесме на територији града које нису у функцији. Срамота је да већина не ради, почев од оних по Лиману па до оних на Булевару ослобођења и Новом насељу.
  • Драган

    18.07.2023 15:04
    BIG
    u BIG-u ima sasvim pristojan toalet i besplatan je.
  • Laloš

    18.07.2023 14:27
    90% stranaca neku zemlju ocenjuje po stanju javnih toaleta. Mi smo negde na nivou u kojem nas i svrstavaju u svetu trećerazredna zemlja trećeg sveta u koju samo jednom dođeš,čisto da kažu da su bili, i bež nazad u civilizaciju. Džaba dobra hrana i piće, džaba gostoprimstvo,džaba sve kada odeš tamo gde i kralj ide peške naiđeš na čučavac i užas. Sećam se jedne anegdote kada je žena mog prijatelja (koja je bila prvi put u Novom Sadu) pre par godina u kafiću otišla u toalet. Istračala izbezumljena napolje i počela da viče kako je neko ukrao wc šolju. U stvari je tamo bio čučavac koji ona nikada u životu nije videla niti je znala kako se koristi.
  • Ovo je hit

    18.07.2023 14:26
    Toalet papir
    Ima i za PONETI. Crkoh od smeha. Zar i toga ima?
  • Miloš

    18.07.2023 13:57
    Grad?
    Kad sam se ja doselio davnih osamdesetih Novi Sad nije imao ni javnih toaleta, ni telefonskih govornica, a tretirao se kao grad. A sada još ima i strane turiste koji dolaze sa brodova i obilaze grad.
  • lol

    18.07.2023 13:49
    Pa pre bih u gace nego u te njihove upekle smrdare toi toi
    Odakle im uopste ideja da ce neko da udje u te smradove
  • @ NS

    18.07.2023 13:48
    Pa evo lepo su ti u tekstu napisali da imas odmah pored najbolji javni wc
  • Maki

    18.07.2023 13:39
    Koliko god delovali socijalno, cucavci su najbolje resenje za javne toalete jer ne moras da dolazis u dodir sa njima. U 99% slucajeva su solje po kaficima i javnim toaletima zapisane. Ko normalan sedne na to?
    Sa druge strane postoji problem za osobe sa invaliditetom ali one bi svakako trebalo da imaju posebno opremljene kabine.
  • Nikodijević

    18.07.2023 13:29
    Prvo u Novom Sadu nema elementarne kulture od strane vlasti za higijenu u gradu. Kanti za smeće na trotoarima kao ni da nema.
    Ima ih na najprometnijim ulicama i to je sve. A kada si u nekoj manjoj ulici, nigde.
    To ako postoje podzemni kontejneri, ne znači da ja treba da dižem kontejner da bih bacio pikavac, vrećicu sa izmetom koju sam pokupio od psa, ili da bacim kesicu čipsa koji sam pojeo.
    Želim da dok se šetam, da uredno mogu da bacim smeće, a ne da ga nosim i po 500m dok ne naiđem na podzemni kontejner.
    Takođe, u uređenim zemljama, pored svakog dečijeg igrališta, postoji javni toalet, kao i zabrana pušenja, jer Bože moj, uređene zemlje vode računa da im deca rastu zdravo.
    Postoji sanitarni čvor, pa majke mogu da presvuku i operu manju decu, ako postoji potreba za tim.
    Po ovakvim vrćinama, stavljaju se tende iznad igrališta, kako bi zaštitili decu.
    Oko svih igrališta su poseđena zelenila, cveće i milina je da roditelji dođu sa decom.
    Redovno se, ujutru i uveče prazne korpe za otpatke, vrši dezinfekcija toaleta i vodi se briga o dečijim igralištima, tj održavaju se.
    Kod nas se postavi igralište, političari se slikaju i to je sve. Posle dođu maloletni delikventi i polome sve na igralištu, policija prebacuje obavezu na komunalnu policiju, komunalna na redovnu policiju i svi mirni...
    Kasnije partijska firma dođe pokupi ostatke od tobogana, klackalica za sekundarni otpad, ne zamene se sprave na igralištima i svima dobro.
    Do nas je, ako se mi ne promenimo, neće ni vlast.
  • Map

    18.07.2023 13:09
    Da ih je malo malo je, trebali bi biti rasporedjeni po raznim delovima grada a posebno na onim mestima gde se svakodnevno skuplja veliki broj ljudi
  • Pišta

    18.07.2023 13:05
    Nisu Novosadisti navikli da trpe, nego pronađu prvi žbun, ili odu do kafića, popiju kafu za 120 din i obave. Kada su javni toaleti nikakvi, teško da će ko da ode u njih.

  • NS

    18.07.2023 13:00
    TC Bazar
    Pre nešto više od mesec dana otišla sam sa detetom, a tamo zatvorili toalet i stavili na vrata onaj neki aparat sa brojevima, da se ukuca šifra za ulazak. Eto da znaju mame sa bebama u kolicima, da u centru nema adekvatnog toaleta.
  • xyz

    18.07.2023 12:48
    toi toi
    Toi-Toi toalete/kabine treba potpuno izbaciti - osnovni uslov za toalete je da postoji tekuća voda, kojim bi se kasnije oprale ruke. Zamislite samo koliko štroke ima po kvakama tih kabina :bljuv:... uđeš, zatvoriš vrata hvatanjem za tu nikad-dezinfikovanu-kvaku, i onda vršiš nuždu prenoseći sve te bakterije na svoje intimne delove. Ima li uopšte neko civilizovan ko odlučuje o ovakvim stvarima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna